Välkommen till Edsviken Vattensamverkan

Kunskapsstigen - Edsviken

Skylt 9 Fritidsbåtar

Tegelhagens båtuppläggningsplats

Båtuppläggningsplatsen vid Tegelhagen är en av de båtuppläggningsplatser i Sollentuna där fritidsbåtar vinterförvaras på land. Totalt bedöms cirka 650 båtar vinterförvaras på båtuppläggningsplatser i Sollentuna.

Fritisbåtsägare har ett stort ansvar

Fritidsbåtar medför mycket glädje för medborgare och om fritidsbåtslivet hanteras på ett hållbart sätt kan fritidsbåtsägande gå hand i hand med välmående vatten.

Dessvärre finns det flera aspekter av fritidsbåtslivet som, om skött fel, kan ha negativ påverkan på Edsviken. Det handlar bland annat om hur man skyddar sin båtbotten från påväxt av organismer, var man tömmer sin toalettank samt hur mycket mekanisk skada som uppstår till följd av framförandet av båten.

Traditionellt sett har båtägare målat sina båtars botten med färger som motverkar påväxt. Färgerna har i många fall byggt på principen att vara giftig för organismer så att dessa inte sätter sig på eller inte överlever på båtbotten. Tyvärr har också att dessa gifter spridit sig till vattenmiljön samt till de båtuppläggningsplatser på land där båtarna förvaras och hanteras på vintern. Det har resulterat i mycket höga halter miljögifter i miljön som kan härledas till långvarig belastning från fritidsbåtslivet. I Edsviken är problematiken främst förknippad med de i båtbottenfärger nu förbjudna ämnena tributyltenn (TBT) och zink men även med koppar, som i dagsläget får användas trots sin giftighet. Läs mer om båtbottenfärger här.

Att tömma sin toalettank i havet är förbjudet sedan den 1 april 2015, så detta borde inte vara ett problem. Men, det är oklart hur väl denna lag följs. Olovlig tömning av toalettavfall i Edsviken kan orsaka spridning av bakterier och näringsämnen som negativt påverkar såväl badvattenkvaliteten som övergödningssituationen.

Mekanisk påverkan från båtar kommer främst från propellrar, kölar och skrov samt från ökad vågexponering (på grund av svallvågor). Den mekaniska påverkan ger upphov till grumligt vatten och orsakar skador på den fysiska miljön. Resultatet blir negativ påverkan på Edsvikens organismer där undervattensvegetationen och fisken påverkas mest.

Vad gör Edsviken vattensamverkan

Edsviken vattensamverkan har gemensamt provtagit vatten och sediment i Edsviken för att ta reda på hur påverkad viken är av bland annat båtbottenfärger. Höga halter av såväl tributyltenn, koppar som zink har noterats. Resultatet indikerar även pågående belastning av tributyltenn trots mångårigt förbud. Därtill har ett lokalt åtgärdsprogram tagits fram där vikten av att begränsa ytterligare förorening från fritidsbåtar lyfts fram. Det åligger de enskilda kommunerna att arbeta vidare med konkreta åtgärder i respektive kommun.

Vad kan du göra?

Det bästa sättet för såväl plånbok som miljö att skydda sin båtbotten från påväxt är att avlägsna alla lager av giftfärger så att skrovet blir rent. Därefter kan man epoxybehandla sin båtbotten med en biocidfri färg och tvätta den vid behov i båtbottentvätt som mekaniskt rengör botten med borstar. För bästa effekt är det bra att tvätta botten i samband med att havstulpaner lämnar vattnet och slår sig ner på båtskrovet. Detta görs under en intensiv period vilket bevakas och rapporteras via havstulpanvarningen. Lär mer om havstulpanvarningen här. Hitta din båtbottentvätt här. En båtbottentvätt finns vid Stocksunds hamn i Danderyd. Notera att du inte får använda båtbottentvätten om din båt inte är sanerad från färg innehållande biocider.

För att minimera mekanisk skada på stränder och det strandnära ekosystemen kan du minska hastigheten samt hålla avstånd till strandzonen. Kör på ett sätt så att svallvågor minimeras.

Töm din toalettank vid en tömningsstation, i enlighet med gällande lagar. Det finns en tömningsstation vid Edsvikens båtklubb i Tegelhagen samt en i Stocksunds hamn.

På transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om hur du kan gå över till en giftfri båtbotten och var du kan hitta tömningsstationer för toalettavfall. Klicka här.

 

Vill du läsa mer om kunskapsstigen och se karta över skyltplacering? Klicka här.