Välkommen till Edsviken Vattensamverkan

Kunsskapsstigen - Edsviken

Skylt 12 Dagvatten

Järva dagvattentunnel / Edsvikens pumpstation

Järva dagvattentunnel, som Stockholm Vatten och Avfall är huvudman för, mynnar 125 meter ut från stranden, på 8,5 meters djup i Edsviken. Själva pumpstationen, som lyfter vattnet från tunneln, ligger i berget bakom dig.

Till tunneln leds dagvatten från bebyggelseområdet på Järvafältet, framförallt Rinkeby, Tensta, Kista, Husby och Akalla men även från delar av västra Sollentuna. Dagvattnet från dessa områden skulle, utan mänsklig inblandning, ha kommit till Edsviken ändå, men då främst via Igelbäcken i Solna. Genom att vattnet leds till Järva dagvattentunnel kan föroreningar, bundna till partiklar i dagvattnet, sedimentera i tunneln vilket totalt sett minskar belastningen på Edsviken.

Tunnelsystemet är totalt 12 kilometer långt. Ansluten area var tidigare 620 hektar, men vissa delar som tidigare inte varit kopplade dit från till exempel arbetet med Förbifarten har sannolikt utökat detta område. Tunnelsystemet svolym är så stor (275 000 kubikmeter) att dagvattnet normalt uppehåller sig i tunneln från en vecka till två månader innan det pumpas upp och ut i Edsviken här vid Kasby torp.

Dagvatten för med sig föroreningar från samhället

Dagvatten är regn- och smältvatten som inte infiltrerar ner i marken utan som avleds ytligt eller via ledningsnät. Edsviken påverkas av de ämnen (exempelvis tungmetaller, näringsämnen och organiska föreningar) som följer med dagvattnet. Många år av hög exploatering i Edsvikens avrinningsområde har inneburit att orenat dagvatten runnit ut i Edsviken och försämrat vikens ekologiska och kemiska status. Vattnet i sig utgör inte ett problem för Edsviken men vatten är en otroligt effektiv bärare av andra kemikalier. Dagvattnet tvättar staden och tvättvattnet hamnar i Edsviken. När dagvatten leds via rör nyttjas inte markens renande effekt utan når sjöar och hav orenat. En stor andel av vattnet som idag leds till Edsviken släpps ut utan att först renas.

Vad gör Edsviken vattensamverkan?

Edsviken vattensamverkan har tagit fram informationsmaterial för att öka kunskapen i samhället kring dagvatten. Se vår dagvattenfilm här. Därtill har ett lokalt åtgärdsprogram för Edsviken tagits fram där dagvatten pekas ut som den påverkansfaktor från land som har störst påverkan på Edsviken. Åtgärdsprogrammet fastslår förbättringsbehovet kopplat till dagvattenhanteringen men det åligger de enskilda kommunerna att arbeta vidare med konkreta åtgärder i respektive kommun.

Vad kan du göra?

För att minska dagvattenbelastningen kan du göra en insats genom att:

  • Gå eller cykla istället för att ta bilen.
  • Ta hand om regnvattnet på din egen tomt. Byt ut täta ytor som asfalt på till exempel garageuppfarten till genomsläppliga ytor av exempelvis gräs/grusarmering och plattbeläggning.
  • Tvätta bilen på en bilvårdsanläggning, där tvättvattnet renas, och inte på gatan. Tvättvattnet innehåller föroreningar, till exempel olja och tungmetaller.
  • Plocka upp efter din hund.
  • Använd skräpkorgar till ditt avfall.
  • Undvika att tömma poolvatten, spolvatten eller likande i en gatubrunn (dagvattenbrunn).
  • Undvik kemiska bekämpningsmedel i trädgården.
  • Undvik takmaterial, fasadbeklädnad eller annat byggnadsmaterial som förorenar dagvatten vid urlakning. Olämpliga material är till exempel zink och koppar.

 

Vill du läsa mer om kunskapsstigen och se karta över skyltplacering? Klicka här.