Välkommen till Edsviken Vattensamverkan
Strandpromenaden i Tegelhagen är välbesökt av såväl motionärer, friluftsnjutare, hundrastare som flanörer. Utmed strandpromenaden kan man på flera ställen se spår efter bäver. Bävern har fällt träd och byggt hyddor i strandkanten.
Bävern lever både på land och i vatten, men är tydligt knuten till vatten och rör sig ogärna längre sträckor på land. Bävern är nattaktiv och lever i familjegrupper. Ofta består en grupp av ett vuxet par samt en till två årskullar. Ungarna lämnar vanligtvis familjen vid två års ålder och söker då efter en ny plats för att skapa eget bo, oftast inte längre än 1 mil från föräldrarnas bohåla.
Bävern är en mycket god simmare och kan tillbringa upp till 15 minuter under vattnet.
Bäverns boplats består antingen av en hydda eller en grävd håla i marken. Båda med ingången cirka 0,7 meter under vattenytan. Bävern använder gärna bestämda bäverstigar när den transporterar födo- och byggnadsmaterial från områden där de fällt träden eller hämtat sin föda. Bävrar är växtätare som äter kvistar, bark och löv från lövträd samt stjälkar och blad från land- och vattenväxter. Bävern föredrar asp och sälg, men äter oftast björk som det finns mycket av, al undviks. Bäverns syn är dålig, men hörseln och luktsinnet välutvecklat. I vattenmiljön har bävern inga naturliga fiender. Naturliga predatorer för bäver på land är varg och lodjur.
Det finns ingen uppföljning av storleken på bäverpopulationer i Sverige. I Stockholmsområdet har bävrar varit etablerade sedan åtminstone år 1996. År 1999 fanns det fortfarande bara ett fåtal bävrar i Stockholm, men populationsstorleken har under de senaste åren ökat drastiskt i Stockholmskommunerna. Bävern tillför många positiva ekosystemtjänster som leder till ökad biologisk mångfald, men i urbana miljöer kan även konflikter uppstå genom bäverns sätt att orsaka dämning, grävning och trädfällning. Vid stora problem och konflikter kan man behöva ta bort bäverns dämmen och hyddor. Borttagande av dämmen är tillåtet under 1 maj till 31 augusti i Stockholms län, under andra delar av året krävs det tillstånd från Länsstyrelsen. Bebodda bäverhyddor får inte tas bort utan tillstånd. För att underlätta samexistensen mellan människor och bävrar bör man arbeta med förvaltning, förebyggande åtgärder och informationsinsatser.
I Edsviken kan bävern inte dämma vattnet och här är skadorna ofta begränsade till träd som fälls över gång och cykelvägar. Bävern ses här mest som en tillgång. Har du tur kan du få se en bäver på din morgon- eller kvällspromenad.
Edsviken vattensamverkan gör inga specifika insatser gällande bävern. Respektive kommun/markägare ansvarar för bäverförvaltningen.
Du kan ha förståelse för när kommunen väljer att inte röja undan fällda träd efter bäverns framfart. Dödved gynnar den biologiska mångfalden.
Vill du läsa mer om kunskapsstigen och se karta över skyltplacering? Klicka här.